alergia czy nietolerancja pokarmowa

Alergia pokarmowa to stan, w którym organizm reaguje nadmiernie na pewne substancje zawarte w pokarmie, co może prowadzić do powstania różnych objawów. Najczęstsze objawy alergii pokarmowej to: obrzęk, pokrzywka, astma, obrzęk nosa, refluks przełykowy, alergiczne zapalenie jamy ustnej, bóle brzucha, wymioty, biegunka bezpośrednio po spożyciu, zmiany skórne, AZS, migreny i przewlekłe zmęczenie.

Warto zauważyć, że alergia pokarmowa może być bardzo niebezpieczna dla życia i zdrowia. Wstrząs anafilaktyczny jest możliwy i wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.

Nietolerancja pokarmowa, także znana jako nietolerancja cukru lub nietolerancja laktozy, to stan, w którym organizm nie jest w stanie wykorzystać pewnych substancji zawartych w pokarmie. Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej to: natychmiastowe dolegliwości brzuszne - biegunka, przelewanie, dolegliwości skórne, w tym zmiany trądzikowe, infekcje (katar, mokry kaszel), migreny, bóle stawów, bóle brzucha i problemy jelitowe.

Nietolerancja pokarmowa jest mniej niebezpieczna dla życia niż alergia pokarmowa, jednak spożywanie produktów, które szkodzą mogą powodować szereg dolegliwości i schorzeń. Czasami nietolerancja pokarmowa podszywa się pod inne dolegliwości takie jak: reumatoidalne zapalenie stawów, trądzik, zespół jelita drażliwego czy też różnych schorzeń neurologicznych.

Aby wykryć alergen lub produkt powodujący nietolerancję pokarmową, konieczne jest wykonanie specjalistycznego badania. W przypadku nietolerancji pokarmowej pomaga biorezonans, badanie to wykorzystuje falowe wibracje do wykrycia produktów powodujących dane dolegliwości. W ramach badania wykonywane są także inne nietolerancje (wziewne, kontaktowe), obciążenie metalami oraz niedobory żywieniowe.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji o badaniach i sposobach wykrycia alergenu lub produktu powodującego nietolerancję pokarmową, proszę kontaktować się z nami pod nr telefonu: 519-706-136, za pośrednictwem czatu lub strony kontaktowej.